Autor: Klub
Sdílet článek

Andrej Štellár hodnotí jesennú časť

Žlto-čierna rodina AHOJ. Vianoce sa nezadržateľne blížia a nám nezostáva nič iné, ako si pomaly začať rekapitulovať jesennú časť, v rámci ktorej náš milovaný klub hrdo reprezentovali naše družstvá. Tradične začíname našim áčkom, ktoré ovládlo prvú polovicu súťaže IV. Liy BFZ.

Naši chlapci teda skončili na 1. mieste v tabuľke a z možných 45 bodov získali 41. Celkovo nastrieľali 59 gólov a inkasovali len 5-krát. Za kratší koniec neťahali ani v jednom jedinom prípade a body si podelili so súperom v dvoch stretnutiach. Mužstvo bolo vyskladané z mladých hráčov, na ktorých dozerala trojica skúsených futbalistov ako Piroska, Špak či Čemba. Suma sumárum, prvá polovica súťaže vyšla áčku na výbornú. Ako ale hodnotí jesennú časť kormidelník našej vlajkovej lode Andrej Štellár?

Pán tréner, ešte predtým ako sa pustíme do hodnotenia jesennej časti, radi by sme sa Vás opýtali ako trávite čas počas zimnej prestávky?

Ďakujem za opýtanie, trošku oddychujem a popri tom si pomaly pripravujem zimnú prípravu, individuálne plány pre hráčov, a tak pracujeme na ďalších veciach.

Ako bude vyzerať tréningový proces do konca kalendárneho roku 2023?

Spravil som individuálne pohovory s hráčmi, mali sme ešte záverečné posedenie a následne hráči dostali voľno. Samozrejme, že budú mať individuálne plány, aby mali základ do zimnej prípravy.

Poďme na hodnotenie prvej polovice sezóny. Začali by sme pozitívami. Čo Vás najviac potešilo v jesennej časti?

Potešil ma fakt, že sme nenašli premožiteľa. Vytvorili sme si desaťbodový náskok pred jarnou časťou, dali sme úctyhodný počet gólov a najmenej sme inkasovali. Pravdupovediac sme s tým išli aj do súťaže, takže polovičný cieľ sme splnili.

Kto bol podľa Vás kľúčovým hráčom a tzv. ťahúňom mužstva? Prípadne, bolo ich viac?

Určite Juraj Piroska, ktorému sekundovali hráči ako Špak, Betík, Konios, Dolán a Čemba, pokiaľ bol zdravý. To boli určite osobnosti a popri nich mohli výkonnostne rásť mladí hráči.

Ktorý zápas nám podľa vášho názoru vyšiel najlepšie a prečo?

Najviac sa mi páčil zápas v Rohožníku. Zvládli sme ho po všetkých stránkach a boli sme aj efektívni.

Ktoré herné atribúty boli našou dominantou? V čom sme naozaj boli viac ako dobrí?

Mali sme kvalitnú defenzívnu činnosť a to nemyslím len samotnú obranu a brankárov. To bol náš základ. Veľa zápasov sme hrali do „plných“ a predsa sme sa dokázali presadzovať po veciach, ktoré sme trénovali a tým pádom sme si veľa zápasov dokázali užiť, nebolo to upracované a v kŕči.

Keby ste mohli vybrať jeden najpozitívnejší moment z jesennej časti, ktorý by to bol?

Keď mi Ivan Betík povedal po poslednom prípravnom zápase v lete, že sa nemusím báť, že on góly bude dávať, keď sme ho posunuli zo stredu poľa na post útočníka. Dodržal slovo a dal ich veľa a dôležitých.

Podarilo sa chlapcom spraviť v kabíne naozaj skvelý kolektív, ktorý ťahal za jeden koniec povrazu?

Myslím si, že áno. S tým nebol problém. Ono, keď sa vyhráva, tak sa ľahšie rodí aj dobrý kolektív.

Teraz sa pozrieme na jesennú časť z druhej strany. Čo Vás najviac sklamalo, resp. čo bolo najväčším negatívom prvej polovice súťaže, ak teda vôbec nejaké bolo?

Pozitíva prevažovali, ale samozrejme vieme o veciach, na ktorých musíme pracovať.

Tak teda, na čom musíme v druhej časti sezóny zapracovať? Na ktorých herných činnostiach?

Hráči, ktorí vyrástli z dorastencov na mužov zaostávajú fyzicky, na tom zapracujeme. Prechod k mužom je u každého individuálny a v tejto oblasti vo vyššej súťaži by mohol byť problém. Treba na tom pracovať.

Čo bolo možno našou najväčšou „achillovou pätou“?

Nemali sme pokrytý post pravého obrancu, striedali sa tam Antošík, Melich a dokonca aj Pančík. Potrebujeme podobný typ ako Konios z ľavej strany – ofenzívny, rýchlostný typ. A samozrejme útočník, aj keď Betík sa tam dokázal presadiť, predsa len nie je typický útočník.

Predsa len, tlačila nás na tzv. topánka aj na nejakých iných postoch?

Potrebujeme zvýšiť konkurenciu aj na pozícii stredného obrancu, tak isto aj na krídle. Čiže, keď to zhrnieme aj s predošlou otázkou, tak do každej formácie.

Kedy odštartujete zimnú prípravu a kde bude prebiehať?

Začíname 8. januára a väčšinu času budeme v Stupave. Hráme s kvalitnými mužstvami, ktoré nám ukážu zrkadlo, kde sa nachádzame.

Čo bude hlavný cieľom zimnej prípravy?

Pripraviť sa tak, aby sme naplnili postupové ambície.

Aké plány si dávate druhej polovice súťaže ?

Vedieme súťaž o desať bodov, iný cieľ ako vyhrať súťaž a postúpiť do vyššej súťaže, si ani nemôžeme dať.

Chystáme posilniť mužstvo nejakými novými tvárami, ktoré by boli vhodné pre náš klub?

Posilniť chceme, to určite ... uvidíme, čo sa podarí, pretože nie všetko vyjde vždy tak ako má, ale máme vytypovaných hráčov, ktorí by mohli obliekať žlto-čierny dres.

Čo by ste si možno Vy osobne najviac priali do nového kalendárneho roka?

Hlavne zdravie. Nech sa úspešne dolieči Marcel Oravec z dlhodobého zranenia a nikto ďalší nech nepribudne na listinu zranených.

Na záver Vám dávame priestor, aby ste sa prihovorili našim fanúšikom, ktorí nás podporovali v každom jednom zápase...

V mene celého mužstva ďakujeme našim fanúšikom, že nás počas jesennej časti podporovali a dúfam aj naďalej budú. Prajem všetkým, aby im slúžilo zdravie, boli šťastní a mali veľa pekných zážitkov na našich zápasoch. Našim mladým „ultras“, ktorý vznikli v priebehu jesene prajem, aby im to čo najdlhšie vydržalo. (úsmev)

Trénerovi Andrejovi Štellárovi a celému realizačnému tímu ĎAKUJEME za celú prvú časť sezóny a veríme, že naše áčko bude pokračovať v nastolenom trende aj v novom kalendárnom roku.