Autor: Klub
Sdílet článek

Marek Turlík hodnotí jesennú časť kategórie U13

Žlto-čierna rodina AHOJ. Aj keď sa nám zimná príprava už pred nejakým časom rozbehla a momentálne pokračuje v plnom prúde, my pokračujeme v hodnotení jesennej časti v podaní našich družstiev. Ďalšia v poradí nasleduje kategória U13, ktorá sa predstavila v I. LMŽ - U13.

Naši mladší žiaci ukončili jesennú časť v skupine západ na 4. mieste s 28 bodmi na konte. Naša U13 zaznamenala 9 víťazstiev, v jednom prípade si so súperom podelila body a za kratší koniec ťahala v troch stretnutiach. Celkovo naši chlapci nastrieľali 65 gólov a inkasovali v 27 prípadoch. Ako ale hodnotí jesennú časť kormidelník našej U13 Marek Turlík?

Pán tréner, ešte predtým ako sa budeme venovať hodnoteniu jesennej časti, prezraďte nám... ako ste vstúpili no nového roku a aký bol pre Vás január? Náročný a tradične trochu aj bláznivý?

Ani jedno ... (smiech) Skôr som sa nevedel dočkať začiatku zimnej prípravy. (úsmev)

Poďme na Vašu kategóriu... Ako zatiaľ prebieha príprava a ako ste s ňou nateraz spokojný?

Som náročný človek takže nepoviem, že som spokojný, ale určite nie som nespokojný. Chalani na sebe dobre pracujú čo sa odzrkadľuje aj na výkonoch v prípravných zápasoch. Čo ma možno trochu mrzí je dochádzka, nie všetci ju majú ideálnu či už kvôli chorobe, alebo lyžiarskym výcvikom...

Čo je hlavný cieľom zimnej prípravy?

Priznám sa, že nejaký konkrétny hlavný cieľ sme si neurčili, ale definovali sme si niekoľko oblastí, v ktorých sa chceme zlepšiť. Ak by som ale mal predsa len napísať cieľ, tak mojim cieľom je, aby sme v zápasoch s najlepšími neboli považovaní za slabších, ale práve naopak. Najprv si to ale musíme myslieť my sami a veriť tomu za každých okolností.

Poďme na hodnotenie prvej polovice sezóny. Začali by sme pozitívami. Čo Vás najviac potešilo v jesennej časti?

Tých pozitív je veľmi veľa. Vyberiem teda iba dve. Najviac ma asi teší, že sme spolu s trénerom dokázali v chlapcoch vzbudiť ešte väčšiu chuť na sebe pracovať, a teda pomôcť im splniť si ich sen stať sa futbalistom. Druhým pozitívom je herný prejav akým sme sa prezentovali v zápasoch, stále sme sa snažili hrať dominantne, kombinačne a odvážne, a to aj v dueloch s lepšími súpermi.

Kto bol podľa Vás kľúčovým hráčom a tzv. ťahúňom mužstva? Prípadne, bolo ich viac?

Asi to vyznie diplomaticky ale dovolím si povedať, že takmer v každom zápase by som označil niekoho iného za najlepšieho hráča, a preto teraz nemôžem vybrať jedného konkrétneho.

Ktorý zápas nám podľa vášho názoru vyšiel najlepšie a prečo?

Asi najviac mi v hlave rezonuje zápas v Dubnici, kde sa nám podarilo zvíťaziť 8:2 a konečne bol vidieť výkonnostný rozdiel aj vo výsledku zápasu.

Ktoré herné atribúty boli našou dominantou? V čom sme naozaj boli viac ako dobrí?

Jednoznačne kombinačná hra a dovolím si ešte pridať, že v porovnaní s ostatnými sme viackrát vedome realizovali rôzne herné kombinácie a nehrali sme na náhodu alebo nedúfali sme, že sa to nejako k nám odrazí.

Keby ste mohli vybrať jeden najpozitívnejší moment z jarnej časti, ktorý by to bol?

Paradoxne prehra s Trnavou, kedy sme prvý polčas prehrávali 0:4 a mohli sme sa vzdať a dostať výprask, no naopak sme začali v druhom polčase hrať a podarilo sa nám streliť 3 góly a inkasovať iba 1-krát.

Aké prvky sú najčastejšie vidieť vo Vašom tréningovom procese? Na čo kladiete najväčší dôraz?

Najväčší dôraz v tréningu rozhodne kladiem na prístup.

Teraz sa pozrieme na jesennú časť z druhej strany. Čo Vás najviac sklamalo, resp. čo bolo najväčším negatívom prvej polovice súťaže?

Sklamalo je asi silné slovo, ale s čím som určite nebol spokojný je to, že sme spravili relatívne veľké množstvo zbytočných chýb, resp. sme strácali lopty či už zlým spracovaním lopty, alebo prihrávkou a pod. Veľakrát sme sa týmto okradli o zakončenie a naopak dali šancu zakončiť súperovi.

Na čom musíme v druhej časti sezóny zapracovať? Na ktorých herných činnostiach?

Asi na každej... (smiech) Stále sú to 12 roční chlapci, ktorí sa musia vo všetkom zlepšovať, ale ako z odpovede vyššie vyplýva, tak by sme chceli odstrániť straty lopty, kedy nie sme pod tlakom súpera.

Keď sme pri tom... Čo je z Vášho pohľadu dôležité pri práci s chlapcami v kategórii U13? Na čo treba klásť dôraz?

Myslím si, že vštepovať chlapcom správne návyky po všetkých stránkach počnúc psychickou a končiac technickou stránkou.

Čo bolo teda našou najväčšou „achillovou pätou“?

Ako som už spomínal, zbytočné straty lopty a chcel by som ešte vyššiu efektivitu v zakončení.

Aké plány si dávate druhej polovice súťaže ?

Plán je jednoduchý, a to pomôcť chlapcom sa čo najviac zlepšiť, aby z nich jedného dňa boli profesionálni futbalisti.

Kto Vám a vašej kategórii pomáha asi najviac?

Jednoznačne chlapci, ktorí mi na každom jednom tréningu dávajú motiváciu, energiu, pocit dobre vykonanej práce, ale aj chuť na sebe neustále pracovať a zlepšovať sa, presne to, čo sa im snažím dať aj ja.

Na záver Vám dávame priestor, aby ste sa prihovorili našim fanúšikom a možno aj samotným rodičom, ktorí vašich chlapcov podporovali.

Chcel by som sa poďakovať všetkým fanúšikom, predovšetkým rodičom, ktorí si nájdu čas a prídu podporiť svoje deti. V druhom rade všetkým v klube počnúc hospodárom a končiac vedením klubu. V treťom rade všetkým aj tým, ktorých niekedy nie je vidno a akýmkoľvek spôsobom pomáhajú klubu a tým umožňujú všetkým chlapcom sa zlepšovať.

Trénerovi Marekovi Turlíkovi a celému realizačnému tímu kategórie U13 ĎAKUJEME za celú prvú časť sezóny.